Presso Therapy
Presso Therapy
Presso Therapy ile yapılan lenf drenaj bölgesel zayıflama ve varisle ilgili sorunlarda başarısını kanıtlamıştır. Bu cihaz ayrıca doğum sonrası bakım ile lenf ve toplardamar ödemlerinde kullanılıyor. Bu yöntem aynı zamanda vücuttaki fazla sıvıların da atılmasını sağladığı için kasları gevşetip rahatlatır. Tarihçe Lenf drenaj ilk olarak 1932 yılında Cannes şehrinde uygulanmış. Danimarkalı masaj terapi uzmanı Dr. Emil Vodder ve karısı, bu teknik ile hastalarının kronik soğuk algınlıklarını hafifletmeyi ve boyunlarındaki yoğun lenf düğümlerini yumuşatmayı basarmışlar. Bu masaj uygulamasıyla lenf akışı hızlanıyor. Lenf sıvısı ise enfeksiyonlarla savaşan "lenfosit" adi verilen hücreler içeriği ile bedenin hastalıklar ve enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olan bağışıklık sisteminin önemli bir bileşenidir. Lenf sistemi, tüm vücudu saran bir ağ oluşturan lenf damarlan ile renksiz, lenf sıvısını vücutta dolaştırır. Lenf drenaj masajı; sağlıklı bir lenf sisteminin vücut dokusunu ve hücreleri atık maddelerden ve asin sudan koruyabileceği, vücut fonksiyonlarının tam olarak çalışabileceği ve bağışıklık sisteminin kuvvetleneceği tezine dayanıyor. Elle yapılan lenf drenajı cilt hastalıklarının bakımında, ameliyat sonrası şişkinliklerde ve hamilelik çizgilerinin giderilmesinde de kullanılıyor. Bakımdan önce, özellikle bir ameliyat öncesinde veya sonrasında gerçekleştirilecek ise ya da uygulanacak kişide kanser, kalp problemleri, tromboz, böbrek şikayetleri veya virüslü enfeksiyonlar mevcut ise bir doktora danışılması gerekir. Lenfatik drenaj masajı elle veya lenf drenaj makinası ile uygulanıyor. Elle yapılan masaj, derinin önce hafif harekete geçirilmesini sağlıyor. Yapılan hareketler damarlardaki lenfatik akışı itiyor. Belirli noktalara parmaklarla bastırıldığında, kullanılmış lenfler atılarak yenileri oluşuyor, bu da o bölgedeki kan dolaşımının, hiç bir güç kullanılmadan hızlanmasını sağlıyor. Lenfdrenaj makinası ise, vücutta lenfatik sistem adı verilen, hücreleri besleyen beyaz sıvı dolaşımı hızlandırıyor. Bu aletin ayrıca kas sistemi üzerinde de olumlu etkisi var. Makinanın yaptırdığı tüm hareketler damarlardaki lenfatik akışı itiyor ve lenfatik sistemin düz kaslara ait kısmına etki yapıyor. İnsan organizmasını içi su dolu bir küvete benzetirsek, geliş filtrasyonunu atar damar sistemi, boşalma ve emilip dağılmayı da toplar damar sistemi teşkil eder. Lenfdrenaj, kanda dolaşan serbest yağ asitlerin, kolayca yakabilecek hale getirilmesini sağlıyor. Selülit tedavisinde dikkat etmeniz gerekenler:
1- Günlük 1 - 1,5 litre su içmeye gayret edin.
2- Tuz ve tuzlu gıdaları kısıtlayın, günlük 0,5 gr.'dan daha fazla tuz almayın ve diyet tuzu tercih edin.
3- Yemek aralarında birşey içmemeye özen gösterin.
4- Sabah kahvaltıdan önce ve gece yatarken 2 bardak su için.
5- Alkollü içecekler, kola, nescafe, kahve, oralet ve bozadan mümkün olduğunca uzak durun.
- Şekerli gıdalar ve tatlılardan uzak durun.
7- Patates, pirinç, elma, havuç su tutucu gıdalardır, bunlardan tüketmemeye gayret edin.
8- Dil peyniri hariç diğer peynirleri suda bekleterek yiyin.
Güzelliğiniz ve selülitleriniz için lenf drenaj masajı Manuel lenf drenaj masajı, lenf sisteminin elle manipüle edilerek bloke olmuş lenf sıvısının serbest akışının sağlanması tekniğine dayanıyor. Sinir sistemine etki ederek ağrıları azaltıyor ve derin rahatlık sağlıyor. Lenf drenaj masajının en önemli özelliği, vücutta lokal kilo ve selülite yol açan ödem ile toksinlerin atılmasını ve dolaşım sisteminin düzenlenmesini sağlamasıdır. Diğer masajlardan ayrılan en önemli farkı, hiçbir ürün kullanılmadan yapılması veya kişinin arzusuna göre selülit giderici yağlar eşliğinde de uygulanıyor olabilmesidir. Bu masaj yöntemi, diğer masajlara oranla çok daha hafif, monoton ve tekrar eden hareketlerden oluşuyor. Bu masajı, vücudun uç noktalarından kalbe doğru, lenf akışını takip ederek tek yönlü yapmaktayım. Ayrıca masaj sonrasında diğer masajlardan farklı olarak, ciltte kızarıklık oluşmuyor. Özellikle selülit, lokal zayıflama ve vücut sıkılaştırma programlarında sonucun kalite ve kalıcılığını artırmak için özel masaj manipülasyonları ile uygulamaktayım.
Lenf Drenaj Masajının Uygulanmaması gereken kişiler
1- Hemoroit hastalarına,
2- Kemoterapi tedavisi görenlere,
3- Hamileler ve hormonal bozukluğu olanlara uygulanmamalıdır.
4- Yüksek tansiyonu olanlara,
5- Diyabet hastaları,
6- Kemik erimesi olanlar (çok sakıncalı )
7- Alerji olan ciltler,
8- Yeni ameliyat geçirmiş olanlar ( doktorun izin verdikleri hariç )
9- Obez olanlar,
10- Kılcal damarları kalın ve yüzeye yakın olan vakalar.
Lenf Drenaj Masajının Uygulanabileceği kişiler;
1- Toksin birikmesi olanlara,
2- Selülit ve kilo problemleri bulunanlara/hanımlar,
3- Ameliyat öncesi ve sonrası sıkıntılara
4- Ödem ve şişmeye
5- Kılcal damarlara ( yoğunlaşması ve cildin yüzeyine çıkması )
6- Sezeryan olan hanımlar (iki ay sonra ) ,
7- Doğumdan 45 gün sonra ,
8- Kan dolaşım bozukluğundan şikayeti olanlar,
9- Rahatlamak ve vücut ağrılarından arınmak isteyenler,
10- Sigara ve alkol içenler için ideal bir yöntem (Toksinden arınmak için ),
11- Vücudunda ve kol, bacak, karın bölgelerinde şişkinlikleri olanlar, Yağlı uygulanacaksa eğer kişiye özel bir aroma yağı hazırlamak suretiyle uygulamaya başlanıyor.
( Süresi 45 - 60 dakikadır )
Lenf Drenaj Nedir?
Kardiovasküler sistem gibi sıvı transportu sağlayan bir sistem olan lenfatik sistem, kardiovaskuler sistem gibi merkezi bir pompaya sahip olmayıp, bir direnaj sistemidir. Bu direnaj sistemi sayesinde, hücreler arası sıvıdan kan kapillerlerine geçemeyen plazma yatağa aktarılır. Lenfatik sistem, prensip yapısı itibariyle lenfatik damarlar ve lenfatik dokulardan oluşur. Göz küresi, iç kulak, epidermis, kıkırdak ve kemiklerde lenf kapillerleri bulunmaz. Esas olarak, bir fonksiyon gören lenf düğümleri, kendisine gelen lenfatik bakteri ve diğer yabancı cisimleri tutar. Lenf düğümünde temizlenen lenfa, götürücü lenf damarları ( vaslymphaticum effenen ) ile düğümden ayrılarak daha büyük lenfatik direnaj damarlarına ( TruncusLymphaticus - Büyük Lenf Toplardamarları ) akar.
Lenf Düğümleri : Lenf düğümleri, Lenfatik damarlar boyunca bütün vücuda dağılmış, savunmamızda önemli rol oynayan 1- 25 mm boyutlarında kapsüllü siferik veya böbrek şeklinde yapılardır. Tüm vücutta toplam 500 -1000 adet olan lenf düğümleri (nodi Lyphatic regionales ) terimi kullanılır. Bu Lenf düğümlerinden organlara yakın olanlar visseral -ekstrmiteler ve vücut boşluklarının duvarlarında yer alanlar parietal Lenf düğümleri olarak adlandırılır. Lenf düğümleri esas olarak bir filtre gibi fonksiyon görürler. Lenf damarlarına giren herhangi bir yabancı partikul ( bakteri vb.) Lenf düğümlerinde tutulur. Lenfa içine geçen toksinlerde B-Lenfositlerinden immun ( Savunma Sistemi) bir yanıt doğmasına neden olur.